MINISTER VAN WERK DE CONINCK MET STOFFER EN BLIK GEFELICITEERD

Toch moet er nog veel gebeuren. Volgens de IAO werkt 30 % van het huishoudpersoneel wereldwijd zonder enige arbeidsrechten, zonder een wekelijkse rustdag, met onbeperkte
werkuren en een minimaal salaris. Sociale bescherming zoals een minimumleeftijd bij tewerkstelling, bevallingsverlof, toegang tot sociale zekerheid, enz. ontbreekt.

Maar ook in eigen land is er, ondanks de ratificatie van Conventie 189 door het Federale parlement, nog werk aan de winkel. Eerst en vooral moeten ook nog de drie gemeenschappen en het Brusselse gewest elk afzonderlijk het verdrag ratificeren. Pas als al deze nationale procedures doorlopen zijn, kan de IAO België als ondertekenend land registreren.
Bovendien vraagt het lot van migranten en mensen zonder papieren die in de huishoudsector werk vinden, onze specifieke aandacht. De IAO waarschuwt immers voor mensonwaardige situaties, daar waar migratie en huishoudwerk samenkomen. Internationale migranten krijgen te maken met uitbuiting, ongeoorloofde rekruteringspraktijken, discriminatie en kinderarbeid. Een fenomeen dat niet stopt aan de grenzen van de Europese Unie. Ook hier vragen we onze minister van Werk om waakzaam voor te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s