IUF Genève – 21-24/04/2015 : een overzicht van wereldwijde campagnes en successen

Op 23 en 24 april kwamen 113 deelnemers uit 86 landen in Geneve samen om de internationale syndicale slagkracht te versterken.

Shame on Sheraton: Prachtige foto’s van het paradijs in Addis Ababa, Ethiopië en de Malediven maar is dit ook zo voor de werknemers daar? De gastvrijheid geldt enkel voor de gasten, de werknemers zijn er echter niet vrij om via hun vakbonden te onderhandelen over hun arbeidssituatie. Ze worden geïntimideerd en ontslagen indien zij willen opkomen voor hun rechten.

Steun hen door een bericht te sturen naar het hoofdkantoor: http://www.shameonsheraton.org

Coca-Cola: Op 15 april heeft het Spaanse hoge gerechtshof aangekondigd dat de herstructurering en de sluiting van 4 van de 11 Coca-Cola fabrieken in  Alicante,  Fuenlabrada  (Madrid),  Palma  de  Mallorca  en Colloto (Asturias) niet geldig is. Deze had betrekking op meer dan 2000 werknemers en hun gezinnen. Het vonnis heeft tot gevolg dat Coca-Cola het loon met terugwerkende kracht dient te betalen voor alle werknemers voor de ganse periode!

In Guatemala is er nu in elke vestiging van Coca-Cola een syndicale vertegenwoordiging. Zij hebben er dit jaar hun eerste cao getekend wat een hele stap voorwaarts is maar toch blijven de arbeids- en loonsvoorwaarden voor Coca-Cola werknemers overal ter wereld verschillend.

Pepsico: India: waar de werknemers 14.400 jaar moeten werken om hetzelfde te verdienen als hun CEO in 1 jaar! Toen ze een vakbond wilden vormen, reageerde Pepsico door vele werknemers te ontslaan. Na internationale druk en solidariteit mochten zij terug aan het werk gaan maar toen zij de fabriek binnen gingen werd van hen geeist om hun vakbondslidkaart te verscheuren en erover te wandelen alvorens het werk aan te vatten! 28 vakbondsleden weigerden dit en zijn nog steeds niet terug aan de slag. Zij ontvangen nu steun van IUF. Er zullen dus nog meer sterke internationale acties tegen Pepsico worden opgezet voor meer syndicale vrijheden want dit is een basisrecht voor elke werknemer!

In Pepsico Australië hebben de vakbondsmilitanten een einde gemaakt met de bezetting van de refter in Smith’s snack foods in Tingalpa omdat er een overeenkomst getekend is voor een systeem van eerlijke verloning voor tijdelijke werknemers en met mogelijkheden voor een vaste betrekking.

Nestlé: Deze Zwitserse voedingsgigant heeft 28 mensen ontslagen in zijn vestiging in Istanbul, Turkije omdat ze hun vakbondsrechten wilden uitvoeren. Er is nog steeds vrijheid van vereniging voor iedereen. IUF vraagt dan ook direct de re-integratie van deze werknemers anders zullen de spandoeken van NESPRESSURE terug boven gehaald worden!

Mondelez: Egypte: door de internationale solidariteit zijn de delegees van de fabriek in Alexandria weer geïntegreerd! Het is de eerste keer dat ontslagen werknemers terug aan het werk mogen in Egypte.

Internationale syndicale strijd loont!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s