Petitie tegen Brits wetsvoorstel dat het stakingsrecht nog verder wil inperken

Onze Britse kameraden van het Trades Union Congress (TUC) hebben een petitie opgestart tegen een wetsvoorstel dat het stakingsrecht nog verder wil inperken.
Wij roepen jullie op om de petitie te verspreiden & te ondertekenen.

De petitie kan hier gevonden worden:

https://campaign.goingtowork.org.uk/petitions/david-cameron-don-t-threaten-the-right-to-strike

De conservatieve regering Cameron is op dit ogenblik een wetsvoorstel door het Britse parlement aan het jagen dat het al aan zware beperkingen onderhevige stakingsrecht in Groot-Brittannië nog verder wil inperken. Het wetsvoorstel is reeds door het Britse lagerhuis, maar moet nog door het Britse Hogerhuis passeren.

 

Het wetsvoorstel laat onder meer toe dat uitzendkrachten ingezet worden als stakingsbrekers.

Het vereist ook dat minstens 50% van de aangesloten werknemers zich uitspreken tijdens een stemming vooraleer tot een stakingsactie kan overgegaan worden.

In ‘belangrijke openbare diensten’ zijn de nieuwe voorwaarden nog strenger. Wie zich onthoudt, wordt er beschouwd als tegenstemmend. Bovendien dienen minstens 40% van de aangesloten leden bij de stemming voor te stemmen.

Het wetsvoorstel geeft de regering ook de mogelijkheid om zelf te bepalen wat ‘belangrijke openbare diensten’ zijn, wat veel verder gaat dan de in internationale verdragen gehanteerde term van ‘essentiële diensten’.

Het wetsvoorstel verplicht ook een stakingsaanzeg van 14 dagen (in tegenstelling tot 7 dagen nu) & verplicht om elke 4 maanden een nieuwe stemming te organiseren (tijdens langdurige conflicten).

De regering zal –eens het wetsvoorstel in wetgeving is omgezet- de werkingskost van de overheidsinstantie die instaat voor het registreren van vakbonden en die toezicht houdt op de jaarrekeningen van de vakbonden, kunnen verhalen op de vakbonden zelf (!).

Een ander onderdeel van het wetsvoorstel is het inperken van de tijd tijdens de welke vakbondsverantwoordelijken vrijgesteld zijn om vakbondswerk te doen.

 

Het hoeft geen verduidelijking dat dit wetsvoorstel een zeer gevaarlijke inspiratiebron kan zijn voor de Belgische wetgever.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s