steun aan de Syrische burgerbevolking: actie en petitie

img_6249Het lot van de Syrische burgerbevolking laat de Belgische bevolking niet onverschillig. Er moet even aan herinnerd worden dat deze mensen (mannen, vrouwen, kinderen, mensen zoals wij) dringend bescherming nodig hebben. Wij zijn niet machteloos : wij moeten van ons laten horen en zo onze politici aantonen dat het tijd wordt om op te treden.

 

De in Aleppo nog overgebleven burgers zijn niet de enigen die de komende uren en dagen met verdwijnen bedreigd zijn. Als we niet willen dat er alleen nog lijken overblijven of nog meer mensen verdrinken in de Middellandse Zee, dan moeten we onze verontwaardiging bij de Belgische en Europese overheden kenbaar maken.

 

Daartoe stellen een groot aantal organisaties, waaronder het ABVV, en ook heel wat burgers het volgende voor :

 

1) Deelnemen aan een van de acties die op 20 december om 18 uur zowat overal in België georganiseerd worden. Wij zullen rustig, waardig en sober onze verontwaardiging uiten en onze solidariteit betonen. Het principe is eenvoudig : vragen om op dinsdag  20 december om 18 uur de kerstverlichting op een belangrijke plaats in de stad een halfuurtje uit te doen. Op de grond spreiden wij zoveel mogelijk witte lakens die de deelnemers meebrengen en die het lichaam van een dode uitbeelden. We nemen stilte in acht en steken kaarsen aan.  Voorbijgangers krijgen een korte tekst met daarop een link naar de petitie.

 

2) Een petitie ondertekenen die aan de overheid gericht is en waarin we onze regering vragen druk uit te oefenen om  :

– de evacuatie van burgers mogelijk te maken en humanitaire toegang te verkrijgen, evenals een ontplooiing van VN-waarnemers om de burgers en de strijders te beschermen tegen schendingen van het internationaal humanitair recht;

– de daders van dergelijke schendingen voor de rechtbank te brengen ;

– toe te zien dat  alles via veilige en wettelijke weg gebeurt (herinstalleren, humanitaire visa, en gezinshereniging) zodat de burgers die het conflict ontvluchten bescherming vinden zonder daarvoor hun leven te moeten wagen.

petitie:  www.11.be

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s