vakbondssolidariteit werkt

dsc_0067

In Burundi gaan de aanvallen op de syndicale rechten en de syndicalisten verder. Op 29 december vernamen het ABVV en zijn voedingscentrale HORVAL dat vier vakbondsleiders uit Burundi de dag ervoor aangehouden werden bij een sensibiliseringsactie voor werknemers in de theesector. Erg verontrustend was dat de nationale inlichtingenpolitie de 4 vakbondsmensen zou hebben gearresteerd en beschuldigd van ‘ondermijning van de staatsmacht’!

De Afrikaanse en internationale vakbeweging hebben onmiddellijk gereageerd. Zowel in de Europese kantoren van het IVV en van de Internationale Voedingsfederatie IUF, als in de kantoren van hun respectievelijke Afrikaanse afdelingen werd alarm geslagen. Er kwamen ook snelle reacties van de collega’s uit de Rwandese vakbond CESTRAR, die nauw samenwerken met de gearresteerde vakbondsmensen.

ABVV en HORVAL (dat een belangrijk samenwerkingsproject heeft met de voedingsfederatie FEBUTRA van COSYBU) reageerden ook en namen deel aan de mobilisatie. Noteer in dit opzicht de grote beschikbaarheid van de FOD Buitenlandse zaken en meer bepaald van de ambassade van België in Bujumbura die binnen het uur de Burundese overheid heeft geïnterpelleerd.

Met succes! De dag zelf werden onze kameraden vrijgelaten. We weten echter niet of de beschuldigingen al dan niet werden ingetrokken. Waakzaamheid blijft dus geboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s