Dringende actie IUF – Fruitgigant Fyffes schendt rechten

1041
De fruitgigant Fyffes is de grootste bananenimporteur van Europa en is één van de grootste handelaren wereldwijd van ananassen en wintermeloenen. De werknemers van de Fyffesfilialen, Anexco in Costa Rica (ananassen) en Suragroh in Honduras (meloenen), berichten over ernstige en systematische schendingen van de basisarbeidsrechten. 

Zo wordt de vrijheid van vereniging niet gerespecteerd en dat vertaalt zich in bedreigingen, intimidatie, ontslag van vakbondsafgevaardigden, het lamleggen van de collectieve onderhandelingsprocessen, het niet uitbetalen van minimumlonen en sociale voordelen, blootstelling aan gevaarlijke chemische producten en ontslag van zwangere werkneemsters. In Honduras zijn de tijdelijke seizoenarbeiders, voornamelijk vrouwen, een makkelijk slachtoffer van de rechtenschendingen.
Na maanden tevergeefs te proberen om Fyffes hierbij te betrekken, nam IUF op 23 januari deel aan een internationale solidariteitsmissie in Honduras om er samen te komen met ontslagen werknemers. Bovendien verenigde IUF zich met sociale middenveldorganisaties om Fyffes rechtstreeks tot de orde te roepen, naarmate dat er vorderingen worden gemaakt in de
overname door de Japanse groep Sumitomo, om ervoor te zorgen dat de arbeidsrechten erkend en gerespecteerd worden in de volledige bevoorradingsketen.
In Honduras werd Fyffes in het verleden beboet voor schendingen op het vlak van de uitbetalingen. Nu stelt het bedrijf de wet volledig na te leven. Tijdens de missie werden er bewijzen verzameld om aan te tonen dat Fyffes nog steeds misbruik maakt van het repressief klimaat dat er in het land heerst. Anderzijds maakte Fyffes gebruik van de leemtes
in de wetten van Honduras om de registratie van de vakbond teniet te doen. Daarbij opperde Fyffes dat de verkozenen, tijdelijke werknemers zijn en geen vaste, in een industrie die in grote mate afhangt van tijdelijke werknemers. Door de status van de vakbond wettelijk te wraken, schendt Fyffes het basisrecht van de werknemers om hun eigen akbondsafgevaardigden te kiezen.
GEBRUIK HET FORMULIER IN HET ENGELS om een dringende boodschap te versturen naar de Leidinggevende Directeur van Fyffes, David McCann en spoor hem aan om ervoor te zorgen dat de bestuurders van de lokale fabrieken stoppen met de leden van de vakbond van Anexco (Costa Rica) en Suragroh (Honduras) te discrimineren, dat ze de vakbonden van beide bedrijven erkennen en te goeder trouw collectieve onderhandelingen voeren met deze vakbonden. Fyffes moet waken over de naleving van de rechten van de werknemers in de volledige bevoorradingsketen, en in het bijzonder het recht om zich te verenigen en vertegenwoordigd te worden door een onafhankelijke vakbond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s