IUF: een waardig akkoord voor de werknemers uit de zuivelindustrie

010-dairy-division-logo-and-slogan-f

Steun aan de werknemers uit de zuivelsector in Australië die het slachtoffer zijn van een lock-out die opgelegd wordt door Lactalis/Parmalat

De directie van de zuivelfabriek Echuca in de Australische staat Victoria, die deel uitmaakt van Lactalis/Parmalat, heeft een lock-out opgelegd aan de werknemers sinds 18 januari in het kader van een conflict dat te maken heeft met het feit dat de onderneming de bezoldiging van de nieuwe werknemers drastisch wil verlagen.

Parmalat, grotendeels in handen van de Franse groep Lactalis, heeft de site van Echuca in Fonterra in februari 2016 overgekocht en de onderhandelingen voor de vernieuwing van het bedrijfsakkoord gingen van start in juli van datzelfde jaar. De onderneming heeft voorgesteld om de lonen met 9 procent op te trekken in de loop van de komende drie jaar voor de huidige werknemers, op voorwaarde dat de nieuwe werknemers 20 percent minder betaald worden dan de huidige werknemers. De gesyndikeerde werknemers op de site, lid van AMWU en van de vakbond van elektriciens ETU, hebben dit voorstel unaniem verworpen en een staking van 4 uur aangekondigd. De directie heeft daarop gereageerd door de activiteiten van de fabriek stop te zetten en een lock-out op te leggen aan de werknemers. Daarbij verklaarde de directie dat de site niet opnieuw zou opengaan zolang het conflict niet opgelost is.

De werknemers hebben een permanent protestkamp opgezet aan de fabriek.

ABVV Horval schreef een solidariteitsmail.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s