1336, een geëngageerd model ondersteunen

Oproep om de thee- en kruidentheefabriek « 1336 » te ondersteunen

 

 

1336 stemt overeen met het aantal dagen gedurende dewelke de werknemers van de Franse fabriek Fralib (vroegere fabrikant van de thee Lipton en kruidenthee l’Elephant) weerstand hebben geboden aan de werkgevers van de groep Unilever. 3 jaar en 124 dagen harde strijd met een van de machtigste, grootste multinationals ter wereld.

Vandaag hebben de werknemers en werkneemsters opnieuw bezit genomen van hun fabriek en die omgedoopt in « 1336 », ter ere van hun strijd. Zij hebben ons getoond dat weerstand bieden aan een reus; zich productiemiddelen toe-eigenen ; een leefbare economische activiteit voeren; de tewerkstelling vrijwaren en het zonder de multinationals doen, … dat dat allemaal kan !

Ook al is de overwinning tegen Unilever een feit, toch moet 1336 nu bewijzen dat zijn economisch en sociaal model op termijn stand kan houden. Daarom wordt een oproep gedaan op de solidaire organisaties. Samen met die organisaties (en dankzij hen) kunnen wij tonen dat er een alternatief is voor de kapitalistische bedrijven, die enkel gericht zijn op de vergoeding van hun aandeelhouders. Een fabriek geleid en beheerd door de werknemers, met sterke solidariteitswaarden en die 100% natuurlijke en kwaliteitsvolle producten uit korte ketens biedt, moet een belangrijke plaats innemen in onze visie voor een betere toekomst.

1336-producten bestellen betekent de sociale rechtvaardigheid en de gelijkheid bevorderen. Zoals de werknemers van 1336 het zelf heel juist uitdrukken, komt het op het volgende neer : “de smaakpapillen stimuleren en zo ook het bewustzijn stimuleren”.

De fabriek maakt thee en kruidenthee van twee verschillende merken:

  • Het merk « 1336 » : klassieke (kruiden-) thee, 100% natuurlijk.
  • Het merk « Scop-Ti » : biologische (kruiden-) thee, en uit lokale productie. Die producten moeten wij prioritair steunen en bestellen want ze zijn “gericht op het menselijke, en op de smaak ».

Meer info over het bedrijf en de strijd : http://www.1336.fr/ (website enkel in het FR)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s